Opis
Pierzga pszczela – właściwości:
Pierzga pszczela jest jednym z najcenniejszych produktów wytwarzanych przez pszczoły. Jej właściwości przewyższają działanie pyłku kwiatowego przez wzgląd na bogatszy skład i łatwiejszą przyswajalność . W pierzdze zawartych jest wiele witamim (m.in. A, D, E,K, H i liczne witaminy z grupy B) oraz mikro- i makroelementów, takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód. Zawiera mniej białek i tłuszczów niż pyłek.
Pierzga pszczela ma szerokie zastosowanie w apiterapii, czyli dziedzinie medycyny naturalnej badającej wpływ wyrobów pszczelich na organizm ludzki. Pomaga w wielu problemach zdrowotnych:
- wpływa na zwiększenie odporności organizmu
- ułatwia regenerację organizmu po operacjach i przebytych zawałach
- wzmacnia układ nerwowy, a tym samym znajduje zastosowanie w leczeniu depresji
- korzystnie wpływa również na układ pokarmowy – szczególnie przy wrzodach
- pomocna jest w leczeniu biegunek i zaparć
- wzmaga apetyt
- reguluje przemianę materii
- zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza (a więc zapobiega wystąpieniu anemii)
- jest znana z tego, że wzmacnia organizm, dostarcza mu potrzebnych aminokwasów i witamin
- wspomaga leczenie farmaceutykami – np. w: chorobie wrzodowej żołądka, schorzeniach gruczołu krokowego (prostaty) oraz leczeniu stanów przedzawałowych, choroby alkoholowej, kataru siennego, astmy itp.
- jest stosowana w stanach zapalnych jamy ustnej i w okresach silnego narażenia organizmu na bakterie i grzyby.