Stanowi dobrą odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Docenia się również jego właściwości w profilaktyce chorób serca i naczyń wieńcowych, gdyż stabilizuje ciśnienie krwi i przyczynia się do zahamowania procesu miażdżycowego. Miód rzepakowy polecany jest również w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, a także wspomagająco podczas terapii choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Miód wielokwiatowy łączy w sobie niezwykłe właściwości różnych pożytków pszczelich. Jego smak może być bardzo zróżnicowany, a także pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych. Lekki, odżywczy i bogaty w witaminy jest miód powstający na wiosnę.
Miód gryczany zawiera dużo łatwo przyswajalnego magnezu oraz żelaza, najwięcej antyoksydantów. Działa przeciwanemicznie, antynowotworowo. Stosowany przy schorzeniach układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym, oraz w chorobach wątroby, osłabieniu wzroku, słuchu i pamięci, wspomaga pracę serca.